V rozsiahlych slovenských lesoch sa skrýva množstvo plodov, vďaka ktorým môžeme pomôcť svojmu zdraviu hneď viackrát. Najskôr počas výletu za ich zbieraním cez pohyb na čerstvom vzduchu a potom počas ich konzumácie.

Foto: Pixabay
Tradičná slovenská kuchyňa je plná dobrôt, ktoré sú spojené s darmi lesa. Hríby, ale aj lesné ovocie, sú tu nielen zadarmo, ale sú aj veľmi zdravé. Opatrní musíte byť len v tom, aby ste nezbierali na súkromnom pozemku alebo v národnom parku. A musíte si tiež byť istí, že zbierate tie správne huby či bobule. Inak môžete čeliť aj ťažkej otrave. Ak ste zdatní hubári či milovníci bobúľ z lesa, toto všetko vďaka nim urobíte pre svoje zdravie.
HRÍBY – ZÁSOBÁREŇ SLNKA A VITAMÍNU D NA ZIMU

Určite ste už počuli o tom, ako je v zime dôležité doplniť do svojej stravy vitamín D. Ten sa v ľudskom tele tvorí počas vystavenia tela slnečnému žiareniu. No s ubúdajúcim slnkom a svetlom sa nám jeho hladina v tele znižuje. A tak ho musíme získať zo stravy. Hríby sú jediný rastlinný zdroj tohto vitamínu. O to viac, že v lesných hubách nájdete aj vzácny vitamín D2. Huby, podobne ako človek, produkujú vitamín D vďaka slnku, no hríby si môžeme vysušiť a schovať na zimu – a odložiť si tak zásobu tohto dôležitého vitamínu. No nielen jeho. Hríby posilňujú našu imunitu a obranyschopnosť. Zastavujú rast infekcií a sú prírodným antibiotikom. Obsahujú dôležitú minerálnu látku – selén, pôsobia priaznivo na plodnosť mužov a vedecky dokázaná je aj ich obrovská schopnosť bojovať proti voľným radikálom a mnohým formám rakoviny.
Hoci hríby znejú ako ideálny prírodný liek, určite skúste, či vám ich konzumácia nerobí ťažkosti. Niekomu nerobí trávenie hríbov žiadny problém, iní majú problémy so štiepením cukru trehalózy, ktorý obsahujú. Preto im môže byť po zjedení aj jedlých húb ťažko. Podobné to je pri deťoch do 10 rokov, ktorým sa ešte netvorí enzým na štiepenie tohto cukru.
ČUČORIEDKY – NA NERVY, NA TLAK AJ NA POKOŽKU

Obľúbená prírodná sladkosť v podobe malých tmavomodrých bobuliek je známa svojím pôsobením proti hnačkám. Avšak každé tmavé ovocie obsahuje veľa antioxidantov a čučoriedky nie sú výnimkou. Pôsobia výborne na nervy a stres. Nielen terapeutickým sedením a pri ich zbieraní, keď vypnete celý svet a jeho problémy, ale aj svojím zložením. Zlepšia vám imunitu, znížia krvný tlak, zvýšia dobrý cholesterol a pomôžu bojovať proti starnutiu mozgu. Pokožka sa vám poďakuje vďaka obsahu kolagénu, ktorý je čoraz viac potrebný s pribúdajúcim vekom.
MALINY – PRE LEPŠÍ ZRAK, ZDRAVŠIE CIEVY A KRAJŠIE VLASY

Lesné maliny vám pomôžu so zrakom. Musíte sa pozorne pozerať počas ich zbierania, no látky v nich pomáhajú v boji so šeroslepotou a očnými problémami. Vďaka malinám budete mať v tele viac železa, silnejšie tkanivá a pružnejšie cievy a zvýši sa vám plodnosť aj libido. Pomôžu vám s pleťou, ktorá bude jemnejšia a zmierni sa ekzém aj vyrážky. Aj pri malinách je vďaka kyseline ellagickej zaručený boj s rakovinovými bunkami, ktorých reprodukcia sa výrazne spomalí. V neposlednom rade môžete malinami dodať výživu vlasom, ktoré budú lesklejšie a získajú na objeme.
BRUSNICE – PRE ZDRAVÉ OBLIČKY, ÚSTNU DUTINU A PROTI ZÁPALU

Kým čučoriedky a maliny v druhej polovici leta pomaly odznievajú, neskoré leto je časom brusníc. Tie sú známe vďaka boju proti zápalom močových ciest. Môžete si s nimi prečistiť obličky, ale aj znížiť hladinu cukru v krvi a opäť zabojovať s rakovinotvornými bunkami, ktoré vznikajú v našich telách každý deň. Je preto dobré telo proti ich vzniku vyzbrojiť. S brusnicami sa vám bude lepšie hojiť akné a ochránia vaše srdce. Menej známa je aj ich schopnosť udržať zdravú ústnu dutinu, ďasná a sklovinu.
Či už sa vyberiete na zber húb, alebo bobuľového ovocia do lesa, nezabudnite ho vždy dobre umyť. Les je síce čistý, no chodí po ňom množstvo divej zveri a hmyzu. Ak tak urobíte, dodáte telu obrovské množstvo vitamínu C, antioxidantov, zbavíte ho škodlivín a posilníte ho na zimu. A ak si huby nasušíte, čučoriedky, maliny a brusnice zavaríte či zamrazíte, v zime dokážete urobiť zo svojej stravy liek tým najjednoduchším spôsobom.